Verdienen aan cultuur met Joop van den Ende

ingevoerd op 6-2-2013

Reken af met het idee dat cultuur altijd geld kost. Sterker nog: cultuur kan ook geld opleveren, menen ’cultuurondernemers’ Joop van den Ende en Albert Verlinde. Kijk maar naar musea in Bilbao, Amsterdam en Groningen. ,,Die trekken zo veel bezoekers dat ze een impuls zijn voor de horeca en de winkels in die steden’’, vertelde Verlinde me gisteravond in een vraaggesprek.
 
Van den Ende en Verlinde waren te gast bij een gala van de BankGiro Loterij in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Bij dit evenement kregen kopstukken van diverse musea te horen hoeveel geld hun organisaties dit jaar van deze loterij tegemoet kunnen zien. Dankzij de steun van 650.000 deelnemers kon de loterij ruim 64 miljoen schenken aan de cultuur in Nederland. Het geld gaat onder meer naar de restauratie van monumenten, bijzondere tentoonstellingen, een opknapbeurt voor theater Carré en diverse speciale projecten van musea.
Maar de cultuurvakbroeders in de zaal kregen niet alleen geld mee naar huis: de loterij gaf ze ook inspiratie mee. Zo ging gastspreker Joop van den Ende in op het begrip ’cultureel ondernemerschap’.
Tussen de bedrijven door sprak ik Albert Verlinde die benadrukte hoe steden als Amsterdam en Groningen profiteren van de bezoekersstroom van plaatselijke musea.
Het verhaal verschijnt morgen in de kranten.



Joop van den Ende Foto Roy Beusker Joop van den Ende Foto Roy Beusker