De diepte in met Nanja van den Broek

 

Kijk niet naar belemmeringen, maar naar wat je wél kan. En buig struikelblokken om tot springplank. Zó denkt Nanja van den Broek. Met die benadering werd ze wereldrecordhouder freediving.

Probeer maar eens drie minuten je adem in te houden. En dan: húp, onder water. In één ademteug naar 130 meter diepte en weer terug. En dat dus in drie minuten. Een aanslag op je lijf? ,,Ja, maar het vergt vooral veel van je geest’’, zegt Nanja van den Broek uit Hillegom. Ze is wereldrecordhouder freediving in de discipline ‘variable weight’.  Los daarvan heeft ze ook nog even dertig Nederlandse records op haar naam staan. 

Nanja was lerares en stond in de meubelzaak van haar familie in Heemstede. Nu combineert ze onderwijs, ondernemen en duiken in haar eigen trainingsbedrijf. Daarnaast strijdt ze als ambassadeur van de Plastic Soup Foundation voor een schonere wereld. ,,Als je op een andere manier denkt, kom je tot betere resultaten. Voor jezelf en voor de wereld’’, vertelde ze me in een vraaggesprek. Het verhaal verschijnt zaterdag in de weekendbijlage Zomertijd.

Met prachtige foto’s van Marcel Rob. 

ZOMERTIJD_227738663 ZOMERTIJD_227738663