In memoriam pastoor Berkhout

ingevoerd op 27-12-2018

Hij wilde iets betekenen voor anderen. Met dat doel koos Jan Berkhout uiteindelijk voor het priesterschap. Dat was een wending in zijn leven, nadat hij verkoper was geweest bij de Amsterdamse Bijenkorf. 

En hij wás er voor anderen, vooral in de tijd dat hij als pastoor van Volendam na de cafébrand in 2001 uitvaarten leidde en de families van slachtoffers begeleidde.

Ging je in zijn Volendamse jaren bij pastoor Berkhout op bezoek, stond hij graag voor het raam boven in de pastorie, waar hij uitkeek over het dorp. De plek - tussen de mensen en het kerkgebouw - symboliseerde zijn rol. Want als herder tussen volk en kerk voelde Jan Berkhout zich thuis op het snijvlak van realiteit en spiritualiteit, op het kruispunt van menselijk begrip en het ongrijpbare.  

Met deze zinnen begint het In Memoriam dat ik schreef na het overlijden van pastoor Berkhout, in de de nacht van eerste op tweede kerstdag. Het verhaal verschijnt in de kranten van donderdag.

Vrijdag is de avondwake voor pastoor Berkhout in de kerk van Tuitjenhorn. Zaterdag herdenken we hem met familie, vrienden en collega’s bij zijn uitvaart in Tuitjenhorn.   

Foto John Oud

PASTOOR_JAN_BERKHOUT__FOTO_JOHN_OUD PASTOOR_JAN_BERKHOUT__FOTO_JOHN_OUD