Lachen en leren met Jochem Uytdehaage

ingevoerd op 09-02-2018

Op het theaterpodium staan is net zoiets als een wedstrijd schaatsen, meent Jochem Uytdehaage. De Olympisch kampioen staat voor het voetlicht in het programma ‘De vakidioten’. ,,Er valt wat te lachen en er valt wat te leren’’, vertelde hij me deze week in een vraaggesprek, waarin ook Sven Kramer en Ireen Wüst voorbij schaatsten.

Er hangt een tabakslucht in het kantoor waar we hebben afgesproken. Hij ruikt het meteen. En zegt er iets van. Waarna de mevrouw die zijn thee brengt eerlijk opbiecht dat ze net een sigaretje heeft gerookt. ,,Niet meer doen!’’, is zijn dwingende advies. ,,Want je weet toch wel dat je er dood aan gaat?’’ Nee, hij zegt het niet als terechtwijzing, legt hij uit. ,,Ik zeg het omdat ik het beste met haar voor heb. Stel je voor dat ze bijvoorbeeld een kinderwens heeft. Dan moet je toch niet gaan roken?’’ Zou het helpen, zo’n opmerking? ,,Misschien niet direct. Maar ze gaat er vast even over nadenken.’’

Met het programma waarin hij nu in de theaters staat, wil hij hetzelfde bereiken. Even prikken, even de emotie oproepen en even lachen, in de hoop dat er iets van het verhaal bij het publiek blijft hangen. 

Het verhaal verschijnt zaterdag in de weekendbijlage van de kranten.

Jochem_Uytdehaage2018[1] Jochem_Uytdehaage2018[1]